Julian Howard is de leidende investeringsdirecteur van multi-assetoplossingen bij GAM, dat 103 miljard Zwitserse frank ($ 112 miljard) aan activa onder beheer heeft. Hij citeerde onderzoek van economisch historicus Paul Schmelzing, die gastonderzoeker was bij de Bank of England toen de krant in 2020 werd gepubliceerd. Volgens een vermogensbeheerder zouden de rentetarieven ‘voor altijd’ op hun laagterecord kunnen blijven, ondanks de recente haast om het beleid te normaliseren door veel van ‘s werelds centrale banken.

Investments

Julian Howard van GAM Investments vertelde vorige week aan CNBC’s “Squawk Box Europe” dat hij geloofde dat het “historisch volledig consistent was om voor altijd over lage rentes te praten”. Howard is de leidende investeringsdirecteur van multi-assetoplossingen bij GAM, dat 103 miljard Zwitserse frank ($ 112 miljard) aan activa onder beheer heeft. Hij citeerde onderzoek van economisch historicus Paul Schmelzing, die gastonderzoeker was bij de Bank of England toen de krant in 2020 werd gepubliceerd.

Het onderzoek keek naar de wereldwijde rentetarieven die teruggaan tot de 14e eeuw en identificeerde een neerwaartse trend, waarbij Schmelzing voorspelde dat “de reële rente binnenkort permanent negatief terrein zou kunnen betreden”.

Howard zei dat de lagere rentetarieven die we de afgelopen jaren hadden gezien, daarom “in feite een terugkeer waren naar een zeer, zeer lange termijn trend van dalende rendementen over een langere periode.”

 

James Bullard van de Federal Reserve ziet twee renteverhogingen in 2022

Hij wees op de economische schade veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus en de klimaatverandering, die een “zeer, zeer negatief effect op de rentetarieven” zal hebben, voegde hij eraan toe. Bezoek Aandelen.nl voor meer informatie. “Er is geen context waarin een centrale bank in staat zal zijn om de rentetarieven te normaliseren, in de stijl van de jaren 90 als er absoluut geen groei zal zijn”, legt Howard uit. Howard verwachtte dat de Federal Reserve waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2022 zou beginnen met het verhogen van de rente.

 

De risico’s van lage rentetarieven

Rep. Jim Himes, D-Conn., vertelde dinsdag aan CNBC dat lage rentetarieven en het “gratis geld” dat we al vele jaren hadden gezien, het risico liepen op zeepbellen in activa. Dit is wanneer de prijs van een belegging snel stijgt, maar de sprong niet noodzakelijk de onderliggende waarde van het actief weerspiegelt.

Zelfverzekerde rekening voor sociale uitgaven zal passeren: Rep. Himes

Himes voegde eraan toe dat lage tarieven ook hadden geleid tot “opmerkelijk vreemd financieel gedrag”, zoals de “bijna-cult” groei van acquisitiebedrijven voor speciale doeleinden, of het “storten van geld in meme-aandelen”, bedrijven die verrassend populair zijn geworden op sociale media en hebben hun aandelenkoersen zien stijgen. Cryptocurrency overzicht vind je online. Himes suggereerde dat het de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve was om dergelijke risico’s rond lage rentetarieven te beheersen.

Hij zei: “Ik heb mijn hele carrière gevochten om ervoor te zorgen dat het monetaire beleid niet wordt beïnvloed door de tedere barmhartigheden van de politieke mensen in het congres, maar ik denk… van het risico uit wat vrij duidelijk enkele zeepbellen zijn die er zijn. ”

De Fed is begonnen met het normaliseren van het beleid na de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus. Het zei eerder in november dat de aankopen van obligaties “later deze maand” zouden afnemen en erkende dat de prijsstijgingen sneller en duurzamer waren geweest dan de centrale bankiers hadden voorspeld. De Fed stemde ook om de rente niet te verhogen vanaf hun anker bijna nul, en waarschuwde voor het verwachten van op handen zijnde renteverhogingen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.